Clintonová: Čína a USA sa dohodli na spolupráci v ázijských otázkach

12.07.2012 Celý región

Phnom Penh 12. júla (TASR) - Čína a Spojené štáty sa budú spoločne usilovať o nájdenie spoločných stanovísk, aby tým pomohli dosiahnuť náležité riešenie citlivých otázok v Ázii. Uviedla to dnes americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.

"Chcem zdôrazniť dôležitosť americko-čínskej spolupráce v regionálnych inštitúciách," povedala Clintonová novinárom pred stretnutím s čínskym rezortným kolegom Jang Ťie-čch'om.

"Mám radosť, že vydáme spoločné mediálne vyhlásenie... Je to dôležitý signál, že Spojené štáty a Čína nielen môžu, ale aj budú spolupracovať v Ázii," dodala Clintonová popri regionálnom fóre Združenia krajín Juhovýchodnej Ázie (ASEAN), ktoré sa koná v Kambodži.

Šéfka americkej diplomacie zároveň vyzvala krajiny s protichodnými nárokmi v Juhočínskom mori, aby sa neuchyľovali k vyhrážkam alebo použitiu vojenskej sily.

Medzi Čínou a niektorými členmi ASEAN sa zvyšovalo napätie v súvislosti s Juhočínskym morom, na ktorého veľkú časť si robí nároky Peking. Cez toto more prechádzajú dôležité námorné trasy a predpokladá sa, že sú v ňom bohaté dosiaľ nevyužité zásoby ropy a zemného plynu.

USA sa podľa Clintonovej nebudú v tomto spore stavať na niektorú zo strán: postupy a spôsoby riešenia sporov a dosahovania dohôd by mohli vzísť z multilaterálnych fór ako je Regionálne fórum ASEAN.

Zdroj: Reuters, DPA
 

Vyberte región